Postcards of Dutch retirement homes built in the seventies- nineties... Study after postcards.
Als je de ansicht mag geloven is het bejaardentehuis een weldadige plek
Ansichten Op kaarten van bejaardentehuizen schijnt altijd de zon. Achterop lees je het stille verdriet van een generatie die niet mocht klagen.
Martine Kamsma
16 april 2019
Bruinisse, verzorgingstehuis in ’t Opper.
Foto uit 'We mogen niet klagen, kaarten uit het bejaardentehuis'
‘Beste Plouce en Dick, Aardig dat je een kaart hebt gestuurd. Het gaat redelijk goed met mij. Iedere dag ga ik een eindje wandelen en ik lees veel. Verder heb ik een fax. Daar heb ik veel profijt van want ik ben te doof om te bellen met de kinderen. Hartelijke groeten ook van Wil en Ad.”
Een kaartje uit Bejaardentehuis Thureborgh in Dordrecht. Als je de ansicht mag geloven was het een weldadige plek. Parkje voor de deur, bankjes in de zon. Het staat afgedrukt in We mogen niet klagen, kaarten uit het bejaardentehuis, van Sonja van Hamel en Robert Muda. Eerder maakten ze een boek met oude ansichtkaarten waarop een rood autootje stond – een ongelooflijk optimistisch, vrolijk boek, dat las als een roadmovie.
Kaarten van bejaardentehuizen proberen ook optimistisch te zijn. De lucht is blauw, het gras is groen en bijna altijd zijn de oranje zonneschermen uitgerold. Als er eens een kleurelement ontbrak, gooide de fotograaf gewoon een paar rozen in een struik op de voorgrond.
Die bejaardentehuizen waren dan ook een krachtig symbool van vooruitgang. Ooit belandde je, als het echt niet anders kon, in het oudemannen- of vrouwenhuis. In 1963 werd de Wet op de bejaardenoorden aangenomen, in 1965 opende het eerste Nederlandse bejaardentehuis, in Limburg. In korte tijd verrezen overal diezelfde eenvormige flats waar ook gezonde 65-jarigen zich vol enthousiasme voor op de wachtlijst lieten plaatsen. Gezellig samen biljarten en breien, je had je natje en je droogje, wat een welvaart.
Op de achterkant van de kaarten die Van Hamel en Muda de afgelopen twee jaar verzamelden, lees je tussen de regels door wat er achter die zonovergoten façade zat. „Met ons gaat het naar omstandigheid ook nog goed. We mogen niet klagen.” Of: „Het is wel eenzaam op mijn kamertje [...] komt nooit Mesch naar om kijken. Meschen allemaal eigen kamer”, schrijft Aafke, die postuum een dubbelprijs zou krijgen voor onbedoelde poëzie én de meeste letters per vierkante centimeter. Van Hamel en Muda werden er zo door getroffen dat ze de geadresseerde opspeurden, een nog zelfstandig wonende dominee van 93 die zich ‘Aafje’ nog goed wist te herinneren. De tekst is op prachtig melancholische muziek gezet door muziektheatergroep Bot.
‘We mogen niet klagen’. Misschien tekent de uitspraak deze generatie ouderen, die nog wist dat je het een stuk slechter kon treffen. Maar zo geanimeerd als de biljartzalen eruitzagen, zo groot als de bloemstukken in de eetzalen op de foto stonden, zo sierlijk als de fonteinen in de vijvers spoten, zo was het leven achter de schuifdeuren (met sluis) vaak niet. De gezondheid ging achteruit, die eetzaal daar kwam je allang niet meer en het personeel had soms amper tijd voor een praatje. Maar klagen? Nee, dat nooit. Die kaartjes, uit het winkeltje bij de ingang, waren soms de enige manier om even aandacht te vragen. „Bij mijn kamer heb ik een stipje gemaakt. Dat is de etage, kamer 1.14.”
Eén van de favorieten van Van Hamel en Muda is de kaart van bejaardentehuis Avondzon in Velp, met in het midden een brede slingertrap met rode loper. De „stairway to heaven”, zegt Muda. Avondzon haalde in 1992 nog NRC. Onrust onder de bewoners, want het tehuis moest sluiten. Al in de jaren zeventig was het inzicht gekomen dat het beter (en goedkoper) was om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.
Zoals het met Avondzon afliep, verging het de meeste van deze complexen. In Thureborgh in Dordrecht stonden steeds meer kamers leeg, na vijftig jaar verloor het in 2015 zijn functie als verzorgingshuis. Voor 320 euro kunnen studenten er nu een studio van 23 vierkante meter huren.
We mogen niet klagen, kaarten uit het bejaardentehuis, Sonja van Hamel en Robert Muda, uitgeverij De Harmonie, 160 blz.,17,90 euro. ‘Aafke’ is te beluisteren op birdfish.nl.
Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 17 april 2019
WE MOGEN NIET KLAGEN KAARTEN UIT HET BEJAARDENTEHUIS
WE MOGEN NIET KLAGEN KAARTEN UIT HET BEJAARDENTEHUIS
Ontroerende ansichtkaarten van bewoners bejaardenhuizen
6 juni, 13:23
RONNIE WEESSIES
Redacteur
Bij uitgeverij De Harmonie is We mogen niet klagen verschenen. Het boek staat vol ansichtkaarten van bejaardenhuizen, inclusief de veelal ontroerende teksten die de bewoners aan hun familie of vrienden schreven. En passant wordt een beeld van een generatie gebouwen en het stille leed van hun bewoners geschetst.
Het is een vertrouwd beeld voor iedere Nederlander; het bejaardentehuis met zijn uitgeklapte rode of blauwe zonneluifels. Ooit waren deze gebouwen een symbool van welvaart en vooruitgang. Nadat in 1963 de Wet op de Bejaardenoorden werd aangenomen, openden de eerste bejaardenhuizen hun deuren. Een hele verbetering ten opzichte van wat er voordien aan opvang voor ouderen bestond.
Ondanks dat de bewoners er redelijk werden verzorgd en vertier konden vinden, leefde er achter de muren van deze doorgaans monotone gebouwen ook veel leed. De ouderen kregen er te maken met aftakeling, eenzaamheid en het verlies van dierbaren. Het was doorgaans stil leed, de bewoners van de tehuizen behoorden tot een generatie waarvan het adagium luidde: we mogen niet klagen.
Verdwijnende fenomenen
In het gelijknamige boek brengen Sonja van Hamel en Robert Muda twee verdwijnende fenomenen samen. Doordat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen en er nieuwe woonzorgconcepten zijn ontwikkeld, raken bejaardentehuizen leeg en worden ze gesloopt of veranderd in woningen voor bijvoorbeeld studenten of asielzoekers.
Ansichtkaarten zijn inmiddels ook verworden tot fenomeen uit een andere tijd, helemaal de kaarten die speciaal van bejaardenhuizen zijn uitgegeven. Van Hamel en Muda raakten geïnteresseerd in de kaarten toen ze bij een antiquair op een grote partij bejaardenhuiskaarten stuitten. Voor het boek, waarin tehuizen in heel Nederland staan, verzamelden ze er nog meer.
Aafke
Een bewoner van zo’n tehuis die de auteurs specifiek ontroerde, was Aafke. In een geheel eigen stijl beschreef ze zo ongeveer het gehele beschikbare vlak. In gelijkmatige en kaarsrechte zinnen schreef ze op wonderlijke en tamelijk onnavolgbare wijze wat haar allemaal bezighield. Het leverde poëzie in onaffe en incorrecte zinnen op:
Wij moet zeist zingen / Wij de Bus er toe het lied / dat is de wereld waar woon. / het wel eenzaam op kamertje / de Heer altijd bij mijn
Muziektheatergroep BOT heeft speciaal voor het boek een lied met teksten van Aafke opgenomen:
HELMOND - De briefkaart voor Helmonder Jaap Mettau (93) werd nooit bezorgd, maar is nu voor iedereen te lezen. In een recent verschenen fotoboek draait het allemaal om ansichtkaarten die ooit vanuit bejaardenhuizen zijn verstuurd. Schrijfster Aafke wordt postuum geroemd om haar wonderlijke taalgebruik.
Bart Hoffman 27-04-19, 09:00 Laatste update: 28-04-19, 07:26 Bron: ED
Jaap Mettau is 93 jaar oud, maar nog kwiek van geest. De voormalig prediker serveert nog altijd met gemak de verhalen uit. ,,Maar het is een raadsel hoe deze ansichtkaart niet bij ons, maar bij een verzamelaar terecht is gekomen.” Mettau, die met zijn negentigjarige vrouw Henny samen in Helmond woont, was compleet verrast toen hij laatst telefoon kreeg. Iemand aan de lijn, die bezig was met een fotoboek over ansichtkaarten. ,,Of ik Aafke kende? Jazeker! Het was een beetje ons troetelkind.”
Inmiddels is de kaart ook afgedrukt in het fotoboek ‘We mogen niet klagen, kaarten uit het bejaardentehuis’. Daarin staan talloze ansichtkaarten, met daarop de afbeeldingen van Nederlandse bejaardenhuizen uit de vorige eeuw. De foto's van de woongebouwen lijken sterk op elkaar: blauwe luchten, oranje zonneschermen, vaak wat oubollige namen. De prentkaarten waren dikwijls te koop in het inpandige winkeltje, dat onderdeel uitmaakte van bijna elk bejaardenhuis. ‘Groeten uit huize Avondrood’. Het was voor veel mensen de meest gangbare manier van communiceren.
Klagen
Sonja van Hamel en Robert Muda begonnen de kaarten te verzamelen en besloten er een boek aan te wijden. Enerzijds om dat nostalgische gevoel op te roepen, anderzijds om te laten zien dat ouderen in het naoorlogse Nederland hun eenzaamheid nog weleens onderdrukten. Niet klagen, maar dragen. En dat gold zeker ook voor Aafke. ,,Het is wel eenzaam op mijn kamertje, de Heer is altijd bij mij”, schrijft ze in 1983, aan Jaap en Henny Mettau.
Voor de briefschrijfster, die inmiddels is overleden, is een speciale plek ingeruimd in het fotoboek. Ze besloten naar de geadresseerden op zoek te gaan. ,,De kaart van Aafke is ons misschien wel het meest dierbaar”, verduidelijken de auteurs in het voorwoord. ,,Het is een aaneenschakeling van onaffe zinnen, grammaticaal incorrect, bijna geen touw aan vast te knopen. Maar daardoor ook poëtisch.”
Merkwaardig
Henny Mettau en Aafke (r) in 1986 © ED
Jaap Mettau knikt vanuit zijn stoel. ,,Ze haalde nog weleens woorden door elkaar. Aafke was niet verstandelijk beperkt, maar wel een zeer eenvoudig mens. Maar ze had haar ogen niet in d'r zak, hoor.” De gelovige Aafke kwam als vanzelf in contact met prediker Jaap en zijn vrouw Henny, die toentertijd nog in Soest woonden. Elke zondagochtend ging het echtpaar naar bejaardencentrum Molenschot om Aafke op te pikken. ,,Ze genoot dan van de kerkdienst. En daarna brachten we haar thuis. We hebben elkaar zo'n vijftien jaar gekend.”
Aafke schreef de familie Mettau wel vaker, maar de kaart die in het boek is terechtgekomen, werd dus nooit bezorgd. ,,Raar hoe de dingen lopen. En wat betreft het boek, ik weet niet zo goed wat het bij me wakker maakt. Het is natuurlijk een merkwaardig boekwerk”, zegt een glimlachende Mettau. Hij woont inmiddels 12 jaar in Helmond. ,,Als ik alles zo eens lees, dan ben ik blij dat ik niet in een bejaardenhuis zit. Mijn dochters en vrouw zorgen goed voor me.”
De tekst van het kaartje van Aafke is ook op muziek gezet door theatergroep BOT. Het liedje is te beluisteren via birdfish.nl
Delen uit de tekst:
Hier is klein kaartje van Aafke
als het wel belt kramp mijn geld.
pas nieuw jurk gekocht hoopt geld
ja niks doen.
dat is de wereld waar woon
het wel eenzaam op kamertje
de Heer altijd bij mijn
ik van de week galaanval gehad
komt door grieprik
het is vroeg
Donker dagen weer in
en kerstfeest sinterklaas
duuren Dagen
Ik zit heel piekeren
komt nooit Mesch naar om kijken
Meschen allemaal eigen kamer
soms leest ik Bijbel
Wat ons ze lieve Heer geeft
bidden nooit geen kwaad
wat gaat tijd snel
bedenk het wel.
niet klagen dragen
als maar gezondheid goed gaat
dat is belangrijk allemaal
kan klein woordje lezen
tot ziens maar weer hoor