Quantcast
Channel: Bouilla Baise Work in progress
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1008

Sprookjeshuizen en vakantiegarages ...

$
0
0


Sprookjeshuizen en vakantiegarages

9 juli 2014 
 Leestijd: 5 minuten
Bouwen aan de kust
Een stel kijkt verliefd naar een vrijstaande villa op de boulevard van Egmond aan Zee. Een houten huis, geverfd in een zonnige kleur met alle elementen die een huis aantrekkelijk maken: trappetjes, vensters met roeden, een serre, een balkon, een schuin, rieten dak. Een villa uit een sprookje van de gebroeders Grimm, die het midden houdt tussen een chalet en een vakwerkhuis uit vervlogen tijden. Met uitzicht op zee. Ze zijn van hun fiets gestapt om hun droomhuis eens goed in zich op te nemen. Op het muurtje voor het huis zijn ze er voor gaan zitten, dicht tegen elkaar aan gekropen. Ze genieten van het moment. Wat hen betreft wonen ze er al. 
Hans van der Meer (1955) heeft het gelukzalige ogenblik vastgelegd met zijn camera. Hij vraagt altijd toestemming aan de mensen die op zijn foto’s voorkomen en komt er zodoende achter dat het stel van plan is de villa te kopen. Of dat ervan gekomen is, weet hij niet; wel dat het huis niet lang nadat hij de foto had gemaakt, is afgebrand.

Zimmer Frei is de titel van de serie van vijftig foto’s die Van der Meer vorig jaar maakte van de badplaatsen in Noord-Holland. Deze zomer te zien in Kranenburgh, culturele buitenplaats in Bergen. In opdracht van de provincie trok Van der Meer van Zandvoort naar De Koog om er de karakteristieke bebouwing te documenteren. Hij fotografeert de wonderlijke mix van de hier en daar nog aanwezige, eenvoudige, oorspronkelijke vissershuisjes, de even schrale als optimistische architectuur van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en de meer recente bebouwing, die naar allure haakt of wat daarvoor moet doorgaan. De zee is voelbaar dichtbij, maar in de foto’s niet aanwezig, op een enkele uitzondering na. 

Verrommeling

Zee, strand en duinen van de Noord-Hollandse kust zijn ongeëvenaard, met de natuur is niks mis. Maar hoe staat het met de openbare ruimte en de bebouwing langs die kust? Volgens de provincie is in dat opzicht nog veel te winnen. Voordat alles anders moet, wil Noord-Holland munitie verzamelen.

Welkom Hans van der Meer, documentairefotograaf met een overrompelende blik. Zijn camera betrapt situaties waar een ander aan voorbij gaat. ‘Het is alsof je er voor het eerst naar kijkt’: zo formuleert Van der Meer zelf de uitsnede die hij van de werkelijkheid neemt. Voor zijn foto’s geldt bij uitstek dat iets pas wordt gezien omdat hij het zichtbaar maakt. Daar neemt hij de tijd voor. ‘Het is als met biljarten,’ legt hij uit, ‘zoeken, kijken, eromheen lopen, van welke kant kan ik toeslaan.’ Hij wacht op het juiste moment. Zoals bij het stel dat verliefd raakt op de villa aan de boulevard. Of de foto van de jogger die een zijwaartse blik werpt op het terras van een recent gebouwde uitspanning. Je ziet hem denken: jog ik door of ga ik op het terras zitten en bestel ik koffie met appelgebak? Je ziet ook de geregelde verrommeling die model staat voor de bebouwde omgeving langs de Noord-Hollandse kust. De wel erg op elkaar lijkende bungalows, de aangelegde slinger in de weg, het onkruid dat door de tegels schiet, de rotsblokken die voor en naast het terras zijn gekieperd, de bloembakken die de boel gezelliger moeten maken, de wirwar aan zonneschermen en de grote variatie aan tegels voor de stoep, het fietspad, de weg en de overgang tussen weg, stoep en fietspad. 

Keukentrap

Wonen, recreatie en consumptie geperst in een methodisch georganiseerde wanorde. Wat dat betreft slaat de foto van de betonnen kolos die in de jaren zeventig langs de boulevard in Zandvoort is gebouwd de spijker op zijn kop. De flat wordt ontsierd door een enorme, blauw geverfde keet, beplakt met posters en de hartenkreet ‘Zin in Zandvoort’. Eén blik op die foto en je maakt rechtsomkeert. Erg vrolijk maakt deze serie je niet.

Door milde melancholie en ironie houdt Hans van der Meer de aandacht vast. Hij betrapt de rommel en de tragiek verstild en plechtstatig. Zijn foto’s zijn weliswaar in kleur, maar hebben de negentiende-eeuwse kwaliteit van een wereld in zwart-wit. Van der Meer geeft toe gevoelig te zijn voor het moment dat eeuwigheid wordt. Hij is ook bedachtzaam. Zijn foto’s stigmatiseren niet, ze zijn juist vergevingsgezind. De tot vakantiehuisje verbouwde garage is te zielig voor woorden, maar ook aandoenlijk. Eerder maakte hij series over de Hollandse en Europese voetbalvelden, het verkeer in Amsterdam en de op maat gemaakte inrichting van Nederland. Aanbevelingen waren dat niet. Zijn fotografie is het tegenovergestelde van propaganda.

Een van de geheimen van Van der Meer is de keukentrap, het onafscheidelijke attribuut waarmee hij zijn foto’s maakt. Door een paar treden hoger te gaan staan, schept hij distantie en drama. Op een subtiele, bijna onzichtbare, onnavolgbare manier. Maar nu ik het zeg, ziet u het pas. Wij kijken naar de foto’s van Van der Meer zoals een theaterbezoeker naar een toneelstuk. Waardoor het drama van de dagelijksheid treffender wordt. 
‘Zimmer Frei’ is tot en met 31 augustus te zien in Kranenburgh, culturele buitenplaats in Bergen


Wat is er zo typisch aan Noord-Hollandse kustplaatsen? En wat zullen we nooit zien in de toeristenfolders van de plaatselijke VVV? Het antwoord op die vragen hangt deze zomer in KRANENBURGH op de tentoonstelling ZIMMER FREI.

In opdracht van de provincie Noord-Holland maakte Hans van der Meer (1955) een serie portretten van dorpen langs de kust, van Zandvoort tot aan De Koog. Daarbij richtte hij zijn camera op de architectuur, horecavoorzieningen en vegetatie. De dorpen stralen iets armzaligs uit, maar dat gebrek aan allure heeft ook zijn charme. Misschien is die Noord-Hollandse nuchterheid juist wel de kracht van de regio.

Zee
De verscheidenheid op straat is groot. Uitbundige horeca-opstellingen, kleurrijke winkeluitstallingen, banken van steigerhout met enorme kussens; een bunker als ontvangstcentrum; straten en pleinen vol terrasmeubilair; vaak is het enige gemeenschappelijke de duinen op de achtergrond en de nabijheid van de zee.

Opvallend is dat projectontwikkelaars een groot stempel op het aangezicht van de kust hebben gedrukt, zonder zich al te veel te bekommeren om de oorspronkelijke architectuur. Oud en nieuw hebben vaak niets met elkaar te maken. Tot begin dit jaar stond aan de boulevard in Egmond aan Zee een charmant geel geverfd houten vissershuis met rieten dak tussen appartementen van de Nederlandse vastgoedcultuur uit de jaren tachtig. In februari brandde dit Rijksmonument De geveerde kikker af. De historische vereniging pleit voor herbouw.
Kustontwikkeling
Van der Meer fotografeerde in de zomer met mooi weer en blauwe luchten en op druilerige winterdagen. De plaatselijke VVV zal dat laatste beeld niet graag laten zien, maar de dorpen worden het hele jaar door bewoond en functioneren niet alleen in de zomer. De provincie Noord-Holland wil een langetermijnvisie ontwikkelen voor de kustontwikkeling. Welke mogelijkheden doen zich voor? Willen de plaatsen iets eigens behouden of wordt het uniform ingericht? En in welke richting moet die verandering worden gezocht? Ook de gemeente Bergen staat voor die keuze. 

Springer
Bergen aan Zee trekt vooral in de zomermaanden veel toeristen. De badplaats werd in 1905 gesticht door het echtpaar Van Reenen met als achterliggende gedachte de bevolking welvarender maken door de komst van de badgasten. Voor de ontwikkeling schakelden Jacob en Marie van Reenen architecten van naam in, onder wie de beroemde tuinarchitect Leonard Springer die het ontwerp maakte voor de Zeeweg. Hotel Nassau Bergen – het eerste hotel – ontstond aan de tekentafel van architect H.P. Berlage. De familie Van Reenen droeg ook geheel of gedeeltelijk bij aan de financiering van de bouw van café-restaurant Prins Maurits en villa Ulysses.

Over Hans van der Meer
Hans van der Meer (1955) volgde een opleiding aan de MTS voor Fotografie in Den Haag en aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij begon zijn carrière met een serie foto’s van de straten in Boedapest, die werd bekroond met een prijs van World Press Photo. Hij publiceerde boeken over uiteenlopende onderwerpen, zoals voetbalvelden (Hollandse velden; Europese velden), en de inrichting van Nederland (Uit voorraad leverbaar). In 2013 ontving hij een opdracht van het Rijksmuseum om het grensgebied tussen Nederland en België vast te leggen.

Foto-onderschrift:
- Hans van der Meer, C.F. Zeiler Boulevard, Bergen aan Zee, 2012
 (banner)
- Hans van der Meer, Boulevard Noord, Egmond aan Zee, 2012 (in tekst)







Viewing all articles
Browse latest Browse all 1008


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>