5.000 fotoboeken naar Bijzondere Collecties
De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is in het bezit gekomen van een collectie van 5.000 historische fotoboeken. De verzameling is in ruim dertig jaar bijeengebracht door de Amsterdamse collectioneur Frans van der Molen. „De collectie biedt een artistieke staalkaart van het Nederlandse fotoboek vanaf 1935 tot op heden”, aldus Van der Molen.
De verzameling geeft een gedetailleerd overzicht van zowel de Nederlandse fotografie als de grafische vormgeving van het Nederlandse fotoboek. Vermaarde fotografen als Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Erwin Olaf, Rineke Dijkstra en Willem Diepraam behoren tot de verzameling.
De verzameling-Van der Molen verwierf in de loop van de tijd grote bekendheid, juist bij fotografen. Zij schonken zelf hun fotoboeken aan de verzamelaar en waren bereid hun boeken te signeren.
De collectie is getaxeerd op circa 175.000 euro. Het grootste deel van de verzameling wordt geschonken, een kleiner deel verworven met steun van het Walter Frankvoort Fonds en het Universiteitsfonds.
In zijn verzameling heeft Van der Molen volledigheid nagestreefd: „Een verzameling is pas af als de individuele fotografen met al hun werk zijn vertegenwoordigd. Van Oorthuys bezit ik meer dan zestig fotoboeken, van kleine en in eigen beheer uitgegeven exemplaren tot fotoboeken die destijds, in de jaren vijftig, gedrukt werden in een oplage van meer dan 10.000.” De Bijzondere Collecties hebben Van der Molen de garantie gegeven dat zijn verzameling bijeen zal blijven.
Hoofdconservator Garrelt Verhoeven is verheugd over de verwerving: „Het was een missing link in onze collectie, waarin we veel aandacht hebben voor het geïllustreerde boek en voor grafische vormgeving. Dit is een cruciale aanwinst, omdat het niet alleen om topboeken gaat, maar om álle Nederlandse fotoboeken. Wij hadden al wel fotoboeken, maar niet zo compleet en niet in zo’n uitstekende staat.” De collectie zal in de toekomst worden aangevuld.
In het ruime appartement van Frans van der Molen (74) in Amsterdam-Zuid zijn alle muren behalve van de slaapkamer bedekt met meer dan vijfduizend boeken van Nederlandse fotografen. Hij is al zo’n dertig jaar verslaafd aan verzamelen.
Aanvankelijk kocht Jos van der Molen de fotoboeken. Zij volgde lang geleden een cursus fotografie in de voormalige galerie F32 aan de Prinsengracht in Amsterdam. Samen bezochten ze de toenmalige Canon-galerie aan de Leidsestraat en boekhandel De Verbeelding in de Utrechtsestraat, in die tijd een trefpunt voor fotografen en fotoboekenliefhebbers. Op beide locaties werd op geregelde tijd uitverkoop gehouden. “We studeerden nog en hadden weinig geld, dus moesten we wel in de uitverkoop onze fotoboeken aanschaffen. Zo bespaarden we al gauw twee tientjes – toen nog guldens – op een boek.”, zegt Jos van der Molen. Geleidelijk kwam de interesse te liggen bij de Nederlandse fotografie. Na verloop van tijd besefte Frans van der Molen dat zijn boekenkast een verzameling werd. De reden van de nieuwe oriëntatie was ook pragmatisch: de echte verzamelaar streeft naar een complete collectie en het is onmogelijk om wereldwijd alle fotoboeken te verzamelen. Tien jaar geleden verkocht het echtpaar alles van de buitenlandse fotografen.
“Ik zag dat de Nederlandse fotografie zeker niet onderdeed voor de grote internationale fotografen. Niet dat ik er veel van wist, we kenden de fotografen die voor de krant werkten en we hadden een abonnement op Avenue, dat mooie katernen publiceerde met foto’s van Ed van der Elsken, van Eddy Posthuma de Boer.”
Frans van der Molen ging op zoek naar publicaties van deze fotografen. Vooral de boeken van Ed van der Elsken vond hij prachtig en samen met zijn vrouw Jos speurden ze boekenmarkten, antiquariaten en boekhandels af. Hij staat tijdens het gesprek een paar keer op en komt terug met een fotoboek.
“Het eerste boek wat ik kocht? Ach, ik weet het echt niet meer maar dit boek, Sweet life van Ed van der Elsken, is wel een van de eerste exemplaren dat ik heb aangeschaft.” De strooptochten op de boekenmarkten in Deventer, Dordrecht en Bredevoort werden gezellige uitstapjes. Nu koopt hij vooral via internet.
“De gein is dat je probeert iets te krijgen waar je moeilijk aankomt. En, ik heb de drang van de verzamelaar: ik wil alles hebben wat ooit verschenen is.’
Zo kocht hij na lang zoeken het eerste boek van Rob Hornstra Communism and cowgirls. “Goh, dat je dat hebt,” zei Rob toen hij hem zijn boeken liet signeren, “ik heb ze alleen maar uitgedeeld aan familie en vrienden.”
Volgens Frans van der Molen zijn fotografen ontzettend sociale mensen. “Er zijn hier tientallen fotografen over de vloer geweest om hun boeken te signeren. Ze vinden het leuk als je hen compleet hebt en belangstelling voor hun werk hebt. Ze willen graag vertellen.”
Volgens Frans van der Molen zijn fotografen ontzettend sociale mensen. “Er zijn hier tientallen fotografen over de vloer geweest om hun boeken te signeren. Ze vinden het leuk als je hen compleet hebt en belangstelling voor hun werk hebt. Ze willen graag vertellen.”
Hoewel geld nooit de drijfveer is geweest voor zijn verzameldrift zijn een aantal boeken uit zijn collectie flink in prijs gestegen.
In de jaren negentig kocht hij Paris Mortel van Johan van der Keuken voor een paar honderd gulden. Het boek doet nu minstens tweeduizend euro.
Hij heeft de eerste drukken van Sanne Sannes, Koen Wessing, Ed van der Elsken. Allemaal zeshonderd, zevenhonderd euro waard. En wat te denken van Beaches van Rineke Dijkstra, ooit aangeschaft voor FL 79,00. Leg nu maar twaalfhonderd euro neer.
Een zekere trots maakt zich van hem meester en zeker als we naar de krenten in de pap vragen. De eerste uitgave Chili september 1973van Koen Wessing, nog gedrukt op krantenpapier, is hem dierbaar. De boeken van architectuurfotograaf Iwan Baan (in de wereld van de architectuurfotografie is Baan een rockster, schreef de New York Times) en Angele Etoundi Essamba blijven hem boeien.
Maar toch, hij merkt bij zichzelf een verminderd enthousiasme.
Als hij hoort over de waardevermeerdering van een niet aangeschaft boek dan gaat het wringen. De uitgave van Christien Meindertsma Checked Baggage, een droge registratie van in beslag genomen voorwerpen op Schiphol, kocht hij niet. Tot zijn verbazing kan je er nu honderden euro voor krijgen.
Hij vond op internet een bedrijfsfotoboek over de Jong & van Dam van Ed van der Elsken. Het moest €350,00 kosten. Toen hij tot aankoop wilde overgaan was de prijs opgedreven naar €650,00.
Maar de belangrijkste reden om te stoppen met verzamelen is de eeuwige frustratie van de verzamelaar. Die complete collectie krijg je toch nooit. De fotoboeken blijven maar gemaakt worden. “En bijna elke dag ligt er wel een nieuw boek op de mat”, zegt zijn vrouw Jos. Horen we een licht verwijt in haar stem? Ze moeten nu gaan stapelen en stouwen. Keurig op naam en alfabet in de kast zetten gaat niet meer.
Van der Molen heeft een taxateur gevraagd om zijn collectie te waarderen, maar wat de uitkomst is blijft in nevelen gehuld. Hij vind het niet verstandig om een bedrag te noemen. Het liefst zou hij zijn collectie in een keer van de hand doen maar er zijn weinig potentiële kopers en de mogelijke gegadigden, zoals instituten of bibliotheken hebben te weinig geld om een dergelijke aankoop te doen. En dan staat zijn vrouw op, loopt naar een van de boekenkasten en legt het boek It happened on a clear day van Laura Samson op tafel. “Nee, dit boek verkopen we nooit. Moet je zien, ze zet de weerspiegeling in autoruiten om in droombeelden. Dat gaat dus nooit weg. Dit is uniek. Het is trouwens een van onze duurste boeken.” Voor Frans van der Molen is het collectioneren de belangrijkste motivatie geweest maar wat er ook gebeurt, desnoods worden via een veiling alle boeken los verkocht, maar of hij de boeken van Iwan Baan verkoopt, weet hij nog niet.
- door Rogier Fokke en Bert Verhoeff
















Het Nederlandse fotoboek
Klik op de titel om naar het boek te zoeken
Klik op de naam van de fotograaf om meer werk van haar/hem te vinden
Klik op de naam van de fotograaf om meer werk van haar/hem te vinden
100 jaar Grasso, Violette Cornelius en Carel Blazer
101 Billionaires, Rob Hornstra
24 uur Amsterdam, Kees Scherer
33 Still Lives, Anton Corbijn
50 jaar Bruynzeel 1897-1947, Carel Blazer en Eva Besnyö
A Hundred Summers, A Hundred Winters, Bertien van Manen
Aarsman’s Amsterdam, Hans Aarsman
Achter glas, Johan van der Keuken
Alphabet, Geert Kooiman en Ed van der Elsken
Amsterdam, Dirk de Herder
Amsterdam tijdens de hongerwinter, Diverse fotografen
Any Resemblance to Existing Persons in Purely Coincidental, Martine Stig
Bagara, Ed van der Elsken
Baghdad Calling, Geert van Kesteren
BBB, Cas Oorthuys
Blauwe maandag, Diverse fotografen
Bonjour Paris, Cas Oorthuys
Bouwlust, Theo Baart
Car Girls, Jaqueline Hassink
Checked Baggage, Christien Meindertsma
Chessmen, Erwin Olaf
Chili september 1973, Koen Wessing
De draad van het verhaal, Cas Oorthuys
De Jordaan, Dolf Toussaint
De kater van het gelijk, Michel Pellanders
De letter op straat, Violette Cornelius
De Politiekapel van Suriname, Sara Blokland
De ramp, Diverse fotografen
De schoonheid van ons land, Cas Oorthuys, Hans Sibbelee e.a.
De slak op het grasveld, Oscar van Alphen
De verbinding, Diverse fotografen
De wereld van Van Gogh, Emmy Andriesse
Delta, Aart Klein
Diamond Matters, Kadir van Lohuizen
Dit hap-hap-happens in Amsterdam&author=jaring, Cor Jaring
Droom in het woud, Ata Kando
East Wind West Wind, Bertien van Manen
Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain des Prés, Ed van der Elsken
Een staat in wording, Cas Oorthuys
Eindhoven, Martien Coppens
Empty Bottles, WassinkLundgren
En alles daartussen, Cor van Weele
_en Willem, Willem Popelier
Exactitudes, Ari Versluis, Ellie Uyttenbroek
Famouz, Anton Corbijn
Flamboya, Viviane Sassen
Frimangron, Willem Diepraam
Giflandschap, Wout Berger
Go No Go, Ad van Denderen
Hassan & Hoessein, Martijn van de Griendt
HE, Wim Davids
Heartbeat, Machiel Botman
Het rijke onvermogen, Oscar van Alphen
Hollandse taferelen, Hans Aarsman
Hollandse velden, Hans van der Meer
HYDE, Koos Breukel
I Am - Paradox Identity, Ilse Frech
Impressies 1945, Martien Coppens
In Almost Every Picture #1-10, Erik Kessels
In den Beginne, Laura Rous, Hans Samsom
Industriële zone, Dolf Toussaint
Interpolis, Frank van der Salm
Jazz, Ed van der Elsken
Jeffersonville, Indiana, Dana Lixenberg
Jong Holland, Gerard Wessel
Kerven, Roy Villevoye
Landbouw, Cas Oorthuys
Libero, Petra Stavast
Losing One’s Head, Paul de Nooijer
Losing One’s Photos, Paul de Nooijer
Memory Traces, Cary Markerink
Mensenstroom, Bart Sorgedrager
Mimicry, Judith van IJken
Miserere, Marrie Bot
MIST, Niels Stomps
Monsters van de Peel, Martien Coppens
Neem nou Henny, Michel Szulc Kryzanowski
Oma Toos, Jaap Scheeren
Oog om oog, Sanne Sannes
Op de grens van land en zee, Martien Coppens
Oranje Nassau Mijnen, Nico Jesse
Paradiso Stills, Max Natkiel
Paris - New York - Shanghai, Hans Eijkelboom
Paris mortel, Johan van der Keuken
Phantom City, Kim Bouvy
Planned landscapes, Ger Dekkers
Play, Carel van Hees
Playing Borders, Anouk Kruithof
PLEM 1909-1959, Diverse fotografen
Portrait/Landscape, Macedonia, Cuny Janssen
Portraits & Cameras, Hans Eijkelboom
Rainchild, Machiel Botman
Regarding Nature, Marnix Goossens
Reportages in licht en schaduw, Emiel van Moerkerken
Rotterdam, dynamische stad, Cas Oorthuys
Rotterdam, stad en haven, Frits Rotgans
Rotterdams kadeboek, Hans Werlemann, Alan David-Tu
Sahel, Willem Diepraam
Seconds First, Henze Boekhout
Sequences, Michel Szulc Kryzanowski
Sex a gogo, Sanne Sannes
Shelter, Henk Wildschut
Snelweg, Theo Baart, Cary Markerink
Sweet Life, Ed van der Elsken
The Kaddu Wasswa Archive, Andrea Stultiens
The Table of Power, Jaqueline Hassink
The Wretched Skin, Koos Breukel
Theorie van de straat, Paulien Oltheten
Tokyo Tokyo, WassinkLundgren
Troostmeisjes, Jan Banning
Upset Down, Paul Bogaers
Van de Tijd en de Tropen, Hannes Wallrafen, Arnold Theodore Williams
Verzonnen verleden, Korrie Besems
Virgin Sperm Dancer, Anna Beeke
Voyage botanique, Paul den Hollander
Vuur aan zee, Diverse fotografen
Wegen naar morgen, Carel Blazer
Wherever you are on this planet, Gerald Van Der Kaap
Why Mister, Why?, Geert van Kesteren
Why Not, Otto Snoek
Wij zijn 17, Joan van der Keuken
Willem Ruys, Carel Blazer
Youth is an Art, Daan van Golden
[Hongaarse vluchtelingen] 1956 , Ata Kando, Violette Cornelius