The photographer Eric Jan van de Geer is interested in commonplace things that usually escape our notice. In PRIVATE LANDSCAPE II he recorded front gardens during the night hours. The photos are shot on landscape format Polaroid film. This was not from nostalgic considerations, but for the restrictions that the material brings with it, which force the artist to make hard choices.
Eric Jan van de Geer (Netherlands, 1965) studied at the Constantijn Huygens Hogeschool voor de Kunsten and took the second phase curriculum in painting at the Frank Mohr Institute in Groningen. In 2002 he was honoured at the European Biënnale for the Graphic Arts in Brugge. Since 2008 he has been an instructor at the Willem de Kooning Academy in Rotterdam.
Eric Jan van de Geer onderzoekt in deze publicatie Rotterdam.
De visuele verschijningsvorm van de stad wordt door hem ondervraagd en geherdefinieerd in een serie bewerkte polaroids.
De anonimiteit van de metroarchitectuur, de gesloten façades en voortuintjes in sommige buurten en honden worden in deze publicatie uitgelicht. De foto’s reflecteren de stad in een artistiek concept waarin formele principes uit de schilderkunst samen gaan met het licht van de fotografie. Beelden die we kennen uit het alledaagse leven in de stad worden door hem - bijna letterlijk - opnieuw belicht, of zo u wilt, onderbelicht en met onverwachte nieuwe betekenissen geladen.
Herkenbaar is het beeld van Rotterdam zoals we dat menen te kennen: de haven, Zadkine, Erasmusbrug, het beeld van Erasmus, de kubuswoningen, de Euromast… , maar nu op de foto´s van Eric Jan van de Geer significant anders. Het cliché beeld van Rotterdam zoals je dat op glanzende postkaarten tegenkomt, wordt met de beperkingen van een polaroidprogramma opnieuw gefotografeerd, bewerkt en gemanipuleerd tot kunstwerk met een eigen betekenis die wel visueel met de stad verbonden blijft. Rotterdam heeft vele gezichten. In tegenstelling tot wat citymarketeers ons graag van de stad laten zien, zijn sommige buurten – soms bijna letterlijk – met kranten dichtgeplakt. Gevels met gesloten gordijnen of dichtgetimmerde ramen stralen een onuitgesproken angst uit. Voortuintjes keurig betegeld of iets te netjes aangelegd roepen een triest en ambivalent gevoel op. Hier wil men het ook gezellig hebben, maar je voelt dat het nooit wat wordt.
De serie polaroids die de Geer over dit onderwerp maakte, genereert zeker een dergelijk gevoel; het is moeilijk uit de foto´s weg te filteren. Toch gaat het in de serie – zoals in al het werk van Eric Jan van de Geer – in belangrijke mate over de formele opbouw van het beeld: de compositie, kleur, perspectief en ruimte. Het is geen documentaire fotografie wat de kunstenaar ons in deze publicatie laat zien. Zijn reflecties op de stad zijn persoonlijke notities en keuzes, maar hebben niet tot doel een verhaal te vertellen. Geprobeerd wordt de anekdote juist zoveel mogelijk vermijden. Zo zijn de honden die zijn afgebeeld in dit boek geen acteurs maar vertegenwoordigen wel een gevoelswaarde die van invloed is op het uiteindelijke visuele resultaat.