Andries Dirk Copier (design)
Liquor carafe
1930
blown and ground glass in a silver Gero mount, H 14,3 cm, Ø 11 cm
NATIONAAL GLASMUSEUM, LEERDAM
Not every purchase supported by the Rembrandt Association costs hundreds of thousands or millions of euros. This sublime carafe, which Andries Copier designed for the Glasfabriek Leerdam, cost 1,500 euros. It was offered for sale on the markt-plaats.nl social auction website, but attracted so much interest that the owner got in touch with the Nationaal Glasmuseum, which replied immediately. The Rembrandt Association paid half the price. You could say that fewer than thirteen members made that possible with their annual contribution.
Acquisition supported by
the Vereniging Rembrandt, thanks in part
to its P.H. Soeters Fonds voor 20ste-eeuwse glaskunst
Glasmuseum koopt zeldzame karaf van Copier
28 augustus 2014
Nieuws
Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam heeft een unieke karaf van A.D. Copier (1901-1991) aangekocht. Van de karaf, die bestaat uit glas gevat in een verzilverd montuur, is tot nu toe geen ander exemplaar bekend.
A.D. Copier, Gero karaf, glas en verzilverd metaal, 1930, h. 15 cm, br. 13,6 cm, collectie Nationaal Glasmuseum. Foto: Erik Rijper.
Tussen 1930 en 1933 maakte Copier ontwerpen voor de Gero-fabriek. Daarbij combineerde hij glas met metaal. Dit was een nieuwe stap in zijn oeuvre. De streng geometrische vormgeving sluit aan bij ontwerpen van de architecten van De Stijl en de Nieuwe Zakelijkheid waarmee Copier in 1927 op een architectuurtentoonstelling in Stuttgart in aanraking was gekomen.
Het Nationaal Glasmuseum doet uitgebreid onderzoek naar A.D. Copier en bezit de grootste collectie werken van deze bekendste Nederlandse glasontwerper. In 2011 publiceerde het museum de oeuvrecatalogus Copier Compleet.
De karaf is aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt en haar P.H. Soeters Fonds voor twintigste-eeuwse Glaskunst. Eerder vandaag meldde ook het Groninger Museum dat het een aankoop heeft kunnen doen met steun van die vereniging.
Een zeldzame Copier van Marktplaats
HENNY DE LANGE– 1:41, 4 oktober 2014
De Belgische vrouw die deze karaf op Marktplaats had gezet, wist niet wat haar overkwam. Ze werd overspoeld met biedingen, die almaar hoger werden. Dat het een karaf was van de bekende glaskunstenaar Andries D. Copier (1901-1991) wist ze. Maar kennelijk was dit een bijzonder exemplaar. Ze stuurde een mailtje met foto naar het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Dat bezit de grootste collectie glas van Copier, die van 1914 tot 1971 bij de Glasfabriek Leerdam werkte. Conservator Hélène Besançon wist niet wat ze zag. De ontwerptekeningen voor deze karaf uit 1930 kende ze wel. Die staan ook in de in 2011 verschenen oeuvrecatalogus Copier Compleet. Maar nog nooit had ze de karaf in het echt gezien. Er zijn er ook maar een paar van gemaakt, als prototype. Omdat de verkoop niet liep, is dit model niet in productie genomen.
Toen de Belgische hoorde hoe zeldzaam haar karaf was, besloot ze dat hij voor een groot publiek zichtbaar moest blijven. Met steun van de Vereniging Rembrandt en het P. H. Soeters Fonds voor 20ste-eeuwse Glaskunst heeft het Glasmuseum de karaf kunnen kopen. Voor een lager bedrag dan de Belgische ervoor had kunnen krijgen via Marktplaats, vertelt Caroline van Diest van het museum. "Daarvoor is het museum haar erg dankbaar." De vrouw wil anoniem blijven. Ze heeft de karaf gekregen uit de nalatenschap van een hotel.
Bijzonder aan de karaf is dat het ook een nieuwe stap in het werk van Copier laat zien. In opdracht van de Gero-fabriek combineerde hij in zijn ontwerpen glas met metaal, in dit geval een verzilverd montuur.
De geometrische vormgeving sluit aan bij de ontwerpen van de architecten van De Stijl en de Nieuwe Zakelijkheid. Copier was daarmee in 1927 op een architectuurtentoonstelling in Stuttgart in aanraking gekomen. Het museum had al een modernistisch vormgegeven bowl-set die ook getuigt van de samenwerking tussen Copier en de Stijl- architecten.