Quantcast
Channel: Bouilla Baise Work in progress
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1008

Foto-essay Enkele reis Holland Leonard Freed 1958-1962 ...

$
0
0

Een tentoonstelling met foto's van de fotograaf Leonard Freed.
In de periode 1958-1962 fotografeert (de latere Magnum-) fotograaf Leonard Freed (1929-2006) in Nederland verschillende groepen immigranten uit Indonesië. Hieronder Indische Nederlanders, die behoren tot de grote groep die in 1958 als gevolg van de dekolonisatie de bootreis naar Nederland maakt. Freed volgt hen van de boot, naar de tijdelijke kampen, naar familie, op straat, hun werk en school. Daarnaast fotografeerde hij Molukse gezinnen, die toen al zeven jaar in Nederland woonden. Dit overzicht van Freed over Molukkers en repatrianten is voor het eerst te zien in deze tentoonstelling.

Indische kinderen arriveren in Nederland

De kinderen op de foto zijn aangekomen per boot in Amsterdam. Bij de jongen in het midden is te zien dat hij een kaart om zijn nek draagt, met daarop de letter G, zo werden alle gearriveerden ingedeeld.

Indische kinderen arriveren in Nederland

Op deze foto is de negatiefrand zichtbaar. Dit en de stempel op de achterzijde geven aan dat dit een nieuwe afdruk is. Nadat Freed lid was geworden van Magnum was het tonen van de negatiefrand verplicht. De negatiefrand diende als bewijs dat de foto niet bewerkt was, dat de fotograaf de compostitie op het moment van opname had bepaald. In 1997 maakte Freed de publicatie 'Amsterdam. The Sixties'. Voor dit boek heeft Freed opnieuw de contactsheets van zijn periode in Nederland doorgenomen en een selectie gemaakt. De nieuwe selectie toont aan dat hoewel Freed thematisch fotografeerde en veel in series, hij toch elke foto afzonderlijk behandelde. Deze foto is niet alleen onderdeel van de serie in dit album maar ook van de serie over Amsterdam. Bij selectie in een later stadium is Freed zich meer gaan concentreren op compositie en de esthetische waarde van de foto. Het verhaal over de aankomst van Indische mensen in Nederland is iets meer op de achtergrond. Daarom in deze foto niet heel nadrukkelijk een contrast. Wel een confronterende blik en het kijken naar elkaar staat centraal. De kinderen op de foto zijn aangekomen per boot in Amsterdam. Bij de jongen in het midden is te zien dat hij een kaart om zijn nek draagt, met daarop (niet zichtbaar) een letter, zo werden alle gearriveerden ingedeeld.

Spijtoptant verlaat de boot in Amsterdam waarmee hij uit Indonesië is gekomen

Dit is de heer Jules Schmidt Weymans (16 mei 1892 Surabaya - 4 september 1962 Renkum). Hij behoort tot de groep spijtoptanten, die in 1960 naar Nederland kwam. Aanvankelijk was hij warga negara (Indonesisch staatsburger) geworden, maar kwam uiteindelijk naar Nederland.

Repatriante arriveert in Amsterdam waar familieleden haar verwelkomen

Citaat: 'Hoeveel onuitgesproken gevoelens liggen niet opgesloten in het gebaar van deze handen? Een vertrouwd schouwspel bij aankomst van de Zuiderkruis.' geplaatst bij foto in tijdschrift De Spiegel, 1961. Zuiderkruis was een vrachtschip omgebouwd tot troepentransportschip of emigrantenschip van 1951-1960 onder beheer van de Stoomvaart Maatschappij Nederland te Amsterdam. In het boek 'Van Oost naar West. Relaas van een repatriëring.' waar deze afbeelding illustratie is staat het citaat: 'Weerzien na acht lange jaren'. Een citaat van Freed zelf bij deze foto: Indonesische vluchtelingen komen aan in Amsterdam. Een van hen wordt begroet door haar kleinzoon.

Een kind van repatrianten uit Indonesië krijgt warme kleren bij aankomst in Amsterdam

Het is opvallend dat Freed in deze serie vaak jonge kinderen, jongens heeft vastgelegd. Dit kan te maken hebben met zijn opvatting dat van de jeugd hoop op verandering wordt verwacht.

Repatrianten uit Indonesië worden medisch onderzocht en krijgen inentingen bij aankomst in Amsterdam

Freed volgde de mensen die met schip aankwamen in Amsterdam naar locaties waar zij warme kleding kregen en medisch werden onderzocht. Verhaal van Brigitte Freed is dat Leonard Freed door een krantenartikel over de aankomst van Indische Nederlanders en Molukkers op het idee werd gebracht om deze serie foto's te maken.


Medisch onderzoek van een repatriantenfamilie uit Indonesië met acht kinderen, na aankomst in Amsterdam

Freed volgde de mensen die met schip aankwamen in Amsterdam naar locaties waar zij warme kleding kregen en medisch werden onderzocht. Verhaal van Brigitte Freed is dat Leonard Freed door een krantenartikel over de aankomst van Indische Nederlanders en Molukkers op het idee werd gebracht om deze serie foto's te maken.

Een kind van repatrianten uit Indonesië

Deze foto is gebruikt in het fotoboek 'Amsterdam. the Sixties', toch is deze foto vermoedelijk niet in Amsterdam gemaakt, maar in een van de barakken waar de repatrianten en spijtoptanten werden ondergebracht. In deze foto is heel duidelijk de voorkeur van Freed voor geomethrische vormen te zien. Compositie staat in deze foto boven inhoud.

Repatriante uit Indonesië is pas gearriveerd in een kamp in Nederland, waar zij en haar familie in afwachting van woonruimte zijn
Freed bezocht tijdelijke kampen in Friesland en Gelderland. Links achterin op deze foto is een barak zichtbaar. Door studie van de barak is de plaats van dit kamp te achterhalen. De contrasterende combinatie van de wollen trui met de sarong was voor Freed aantrekkelijk om te fotograferen. In het artikel 'Heimwee naar 'Tempo Doeloeh"' in De Spiegel in 1961, waar de foto als illustratie werd gebruikt, staat het volgende bijschrift: 'De sarong zit haar nu nog het lekkerst, maar dat wordt straks wel anders. Dan komen de vlotte jurkjes uit de stadswinkels deze dracht verdringen.'

Een katholieke priester verwelkomt een familie uit Indonesië, die net in Holland is aangekomen

De plaats van de foto is onbekend, maar duidelijk zichtbaar zijn de barakken op de achtergrond. Dit is in een kamp waar spijtoptanten en repatrianten werden ondergebracht.

De Ambonese familie Kaplale in woonoord Wyldemerck, met negen kinderen, en een baby op komst
Beschrijving van Freed: Friesland. Because they want to return one day to their island home of Ambon which they do not consider to belong to the country of Indonesia, the Ambon people have kept to themselves in camps and do not try to become Dutch people.

De Buginese Cicu Saga Saëbu uit Sulawesi met haar baby Alwy in het Molukse woonoord Wyldemerck in Friesland

Beschrijving van Freed: Friesland. Because they want to return one day to their island home of Ambon which they do not consider to belong to the country of Indonesia, the Ambon people have kept to themselves in camps and do not try to become Dutch people.

Molukse vrouw doet de was in woonoord Wyldemerck in Friesland
Deze vrouw in de wasbarak is wijlen mevrouw haja Saada Marasabessy-Mewar.

Sneeuwpret voor Molukse kinderen in woonoord Wyldemerck bij Balk in Friesland

De jongen op deze foto is een zoon van de familie Santi. In de beschrijvingen van Freed over dit album staat Freed zichzelf toe wat poëtisch te worden: "Winter in een Ambon camp, will the children ever go back to the island?". Freed noemt Molukse mensen op de foto's 'people from Ambon' of Ambonezen.

Molukse kinderen op school in Friesland

Op deze foto zijn Molukse kinderen op een school in Friesland te zien. De jongen op de achtergrond is slechts vijfeneenhalf jaar oud en hoeft nog niet naar school. Maar er zijn zoveel kinderen thuis, dat hij het hier met zijn zusjes leuker vindt. Het meisje links heet waarschijnlijk Sabaria Hataul. In het hele album toont Freed speciale aandacht voor kinderen/jongeren. In zijn beschrijvingen staat: "It is in the youth that changes are expected, by forcing the new commers into all parts of the country it is hoped to solve the problem of Ghettos and a new race of Dutch people will grow up without race feelings." Over de mensen in het kamp in Friesland schrijft Freed: "Friesland. Because they want to return one day to their island home of Ambon which they do not consider to belong to the country of Indonesia, the Ambon people have kept to themselves in camps and do not try to become Dutch people."

Meisje uit een repatriantenfamilie uit Indonesië in een bos

In de citaattitel gaat Freed verder dan alleen het beschrijven van de situatie. Hij interpreteert de situatie ook, door te schrijven dat het Nederlandse bos, 'still looks strange to her'. Freed richtte zich in zijn werk enerzijds op onderwerpen als oorlog, revoluties, conflicten, armoede en anderzijds op alledaagse onderwerpen, subtiele, liefdevolle en humoristische momenten. Deze foto laat typisch een moment zien, een hele subtiele, individuele kant van een groter ingewikkeld onderwerp over oorlog, koloniale geschiedenis en migratie.


Groepsportret Molukse jongens in woonoord Wyldemerck in Friesland


van links naar rechts: Husein Hadjibien (Hadjibin), Samad Ohorella, Riz Nahumarury, Udja Gorong, Salim Tuasamu, Aziz Saëbu en Boy Barajanan. Dezelfde afbeelding bevindt zich ook in het Spaarnestad Archief te Haarlem. Dit betekent dat de afbeelding waarschijnlijk eens gepubliceerd is. Op de achterzijde het volgende bijschrift (origineel in Duits geschreven door Brigitte Freed): 'Indische Nederlanders, hier Ambonezen''In het Ambonezenwoonoord in Balk (Friesland) staan de jongens in de pauze voor het schoolgebouw. Van hun gezichten kan men de vermenging van hun verschillende afkomst aflezen.'

De vijftienjarige Louise die werd geboren op Ambon en met haar familie naar Nederland is gerepatrieerd, waar ze op de huishoudschool zit
Omdat voornaam en plaats zijn genoemd in het bijschrift is deze foto gebruikt in een oproep in het tijdschrift Marinjo. Dankzij reacties op de oproep is de volgende informatie bekend: Freed heeft dit meisje, Lies Jermias, gefotografeerd in woonoord Almere in Huizen.

Haji Ali Henalale, repatriant van Ambon, in woonoord Wyldemerck in Friesland in de moskee van het kamp

Freed schrijft hierover: 'Friesland. Because they want to return one day to their island home of Ambon which they do not consider to belong to the country of Indonesia, the Ambon people have kept to themselves in camps and do not try to become Dutch people. they are in religion Muslem and teach the Koran to the children. Their holidays are Muslem religious feast days when they kill sheep and all one day make the trip to Mecca. The old teach the young. Dezelfde afdruk bevindt zich in het Spaarnestad Archief in Haarlem met op de achterzijde het volgende: (origineel in Duits geschreven door Brigitte Freed) 'Indische Nederlanders, hier Ambonezen' Balk (Friesland), ambonezenwoonoord, Moslim in de Moskee. Onder de naar Nederland gekomen 12.000 Ambonezen, oorspronkelijke bewoners van de Molukken eilanden, bevinden zich ongeveer 500 Moslims, de rest is christelijk. De moslims blijven als groep tezamen en leven in hun kamp met Moskee. De Ambonezen zijn geen Nederlanders en zij willen eigenlijk weer naar hun thuis terug dat in Indonesische handen gevallen is. De mannen waren allen in dienst van het 'Koninklijk Leger' en omdat de Indonesiers hen geen pensioen voor hun bewezen dienstjaren wilden uitkeren, zijn zij naar Nederland gekomen. Hier zijn zij uit dienst ontheven. Aanvankelijk werden zij niet omgeschoold, omdat de Ambonezen op hun terugkeer wachtten. Gezien die terugkeer uitzichtloos is, is men gedwongen aansluiting met de Nederlandse gemeenschap te krijgen. Men moet hierbij wel zeer voorzichtig handelen om de groepsgeest van de Ambonezen niet te verstoren, hun familieband en hang naar traditie. De jongere generatie wil van die tradities minder weten en zich losmaken van de groep om een goed betaalde baan en meer bezit te verwerven. De in het kamp verblijvende Ambonezen stijgen in aantal van 1951: 12.000 tot 18.000 in 1960, wat met het enorme geboortegehalte onder hen niet verwonderlijk is. Er zijn vooral jonge echtparen aangekomen en zij hebben vaan 7 tot 10 kinderen, geen daarvan jonger dan 10 jaar.'

Molukkers van het woonoord Wyldemerck in gebed in de moskee van het kamp

Freed schrijft hierover: 'Friesland. Because the want to return one day to their island home of Ambon which they do not consider to belong to the country of Indonesia, the Ambon people have kept to themselves in camps and do not try to become Dutch people. They are in religion Muslem and teach the Koran to the children. Their holidays are Muslem religious feast days when they kill sheep and all one day make the trip to Mecca. The old teach the young.' Gelet op de kleding is de man links haji Ali Henalale.


Rituele slacht in woonoord Wyldemerck in Friesland



Kinderen op koranles bij de heer en mevrouw Holak in woonoord Wyldemerck
Deze prachtige foto is gemaakt tijdens de koranlessen bij huize Holak. De heer en mevrouw Holak waren "guru mengaji" (koranles leraren), mevrouw Itja (Aisha) Holak werd dan "jeguru perempuan" genoemd. Een foto met verwante voorstelling bevindt zich in de collectie van het Spaarnestad Archief te Haarlem en werd gebruikt als illustratie bij het artikel 'Heimwee naar "Tempo Doeloe' in tijdschrift De Spiegel in 1961. De verwante foto heeft het volgende bijschrift (origineel geschreven in het Duits door Brigitte Freed): 'Indische Nederlanders, hier Ambonezen. In het Ambonezenwoonoord in Balk, Friesland, waar zich 500 Moslims bevinden, leert een huisvrouw de kinderen de Koran te lezen. De kinderen zitten op de vloer van de keuken en bestuderen de Koran. Hun schoenen hebben zij allemaal uitgetrokken en bij de deur laten staan. 's Morgens en 's middags gaan de kinderen naar een normale school, 's avonds leren ze religieuze dingen.' Uit dit brijschrift is op te maken dat Freed meer bekend was met de situatie dan blijkt uit latere bijschriften. In de overdracht is de exactere informatie verloren gegaan.


Portret van haji Salim Lesteluhu met kinderen

Op deze foto is haji Salim Lesteluhu geportretteerd met kinderen, waarschijnlijk in Friesland.

Portret van haji Salim Lesteluhu met kinderen

Op deze foto is haji Salim Lesteluhu geportretteerd met kinderen, waarschijnlijk in Friesland.


Molukse vrouw uit Ambon leest de bijbel in haar nieuwe woning in Nederland
Beschrijving Freed: Gelderland. Not all Ambon people are Muslems, in seperate camps Christian Ambon people stay together but slowly they are marrying into Dutch families and becoming Dutch. Freed heeft deze vrouw geportretteerd op een zowel staand als liggend formaat foto. Beide opnames heeft hij op groot formaat afgedrukt. Het maken van een grote afdruk was in de periode van vervaardiging erg kostbaar. Freed heeft er bewust voor gekozen de achtergrond goed zichtbaar te maken, de objecten op het kastje achter de vrouw en aan de muur kunnen veel vertellen over de geportretteerde.

De twee grootmoeders van een Indische familie samen in de keuken

Op deze foto is rechts mevrouw Jenny van Ophuijsen-Van Ophuijsen te zien. Zij werd geboren op 8 juli 1885 in Wonosobo (Java), arriveerde op 4 november 1950 in Nederland, waar zij op 20 november 1974 is overleden in Bergen (Noord-Holland). Zij is in gesprek met mevrouw Adolphine van Alphen-Snackey (12 september 1882 op Sumatra geboren, overleden in augustus 1971 te Den Haag), die in mei 1950 in Nederland was gearriveerd. Het meisje links is Leony van Alphen, dochter van Adolphine Jenny van Ophuijsen (geboren 10 juli 1910, overleden in Bergen op 4 december 2001, echtgenote van Jules van Alphen).

Jeugd tijdens een concert van de Blue Diamonds

Links bovenin zijn zichtbaar de twee leden van de muziekgroep Blue Diamonds (van Indische afkomst). Zij spelen gitaar. Op het concert zijn vooral jongeren afgekomen. Het is een cultureel gemengd publiek. Leonard Freed heeft zich geconcentreerd op het publiek, hij heeft hier heel duidelijk het vriendschappelijk samen zijn van jongeren van verschillende culturele afkomst willen benadrukken. Op de verwante foto heeft de fotograaf zich helemaal gericht op het publiek en zijn de Blue Diamonds helemaal uit beeld gelaten. De jeugd is een terugkerend thema in het werk van Freed. Zeker in de periode van vervaardiging (1960) toen Freed in Amsterdam woonde fotografeerde hij veel jongeren uit verschillende milieu's in verschillende situaties. The Blue Diamonds was een Nederlands duo bestaande uit de broers Riem (15 april 1943 Depok/West-Java) en Ruud de Wolff (12 mei 1941 Batavia - 18 december 2000 Driebergen). De broers braken in 1960 door met de wereldwijde hit Ramona.

Indische jonge vrouwen in een dancing

De afdruk is een uitsnede, niet een gehele afdruk van het negatief. Dit betekent dat de fotograaf heeft ingezoomed op de gezichtsuitdrukkingen van de afgebeelde vrouwen. Hierdoor wordt de vrouw in het midden en hoe zij de twee jonge indische vrouwen bekijkt duidelijker zichtbaar. Net als de vrouw in het midden kijkt de fotograaf en de toeschouwer van deze afbeelding naar een intiem moment tussen de twee jonge indische vrouwen. Het is typerend voor de fotograaf om de kijker bewust te willen maken van het kijken naar 'anderen' en het herkenbaar te maken door het tonen van intieme, menselijke handelingen. De jeugd is een terugkerend thema in het werk van Freed. Een uitsnede is uitzonderlijk omdat dit bij het fotoagentschap Magnum niet werd toegestaan. Alle afdrukken die Freed maakte na toetreding tot Magnum laten de negatiefrand zien, een bewijs dat de afdruk is gemaakt van het hele negatief. Magnum stelde deze voorwaarde omdat de fotograaf in staat moest zijn om op het moment zelf de juiste opname te maken, de juiste compositie, afstand. Een uitsnede werd gezien als vorm van bewerking.

Jeugd die naar rockmuziek luistert in een concertzaal

De afgebeelde mensen kijken en luisteren naar een optreden van de muziekgroep Blue Diamonds. Op de aanverwante foto (referentienummer 1) zijn de muzikanten nog wel zichtbaar. Hier heeft de fotograaf zich gericht op het publiek, jonge mannen en vrouwen van verschillende afkomst. In het bijzonder een jonge Nederlandse man en jonge Indische of Molukse vrouw, gecentreerd. Opnieuw heeft Freed hier een intiem moment uitgelicht.

Bert Portier, repatriant uit Indonesië, met zijn familie tijdens een bezoek aan de boerderij van een oom en tante aan de Schroeweg

Op deze foto is Bert Portier te zien (midden, links) met zijn familie. Hij is getrouwd met de Zeeuwse Leida Willeboordse, die samen met hun zoon Jim voorop loopt. Bert is in gesprek met de oom van zijn echtgenote. Zijn zussen (Hilda, Judy en Louise) staan op de achtergrond te praten met hun aangetrouwde tante Mientje, de tante van Leida. De foto is genomen in de tuin van de boerderij van oom en tante op de Schroeweg in Middelburg. De familie Portier is een tijd gevolgd door Leonard Freed in het jaar van datering. Hier bij schoonfamilie op bezoek. De jonge meisjes staan op deze foto meer op de achtergrond. Centraal staat de moeder met kind en de boer (haar oom) met de modern geklede man (heer Portier). De foto laat in diagonale lijn een opeenvolging van tegenstellingen zien. Gebruik van geometrische vormen is in de fotografie van Leonard Freed van groot belang. Freed volgde hierin de beroemde, ook bij Magnum aangesloten Henri-Cartier Bresson. De foto werd als illustratie gebruikt in het boek 'Van Oost naar West. Relaas van de repatriëring.' en kreeg daarin het bijschrift: Kennismaking met het Nederlandse platteland.

Indische meisjes hebben plezier met hun aangetrouwde tante

Op deze foto zijn drie meisjes uit de familie Portier te zien (v.l.n.r. Louise, Judy en Hilda), allen geboren in voormalig Nederlands-Indië. Ze hebben plezier met hun aangetrouwde tante (tante Mientje). Hun broer is getrouwd met een Zeeuwse, waarvan Mientje een tante is. De foto is genomen in de tuin van de boerderij van tante Mientje op de Schroeweg in Middelburg. De afgebeelde meisjes uit de familie Portier zijn een tijd gevolgd door Leonard Freed. Deze foto heeft een aantal verwante foto's uit dit album. De oud-Hollandse kledendracht van de tante en moderne jurken van de jonge meisjes benadrukt het contrast tussen verschillende culturen. Freed benadrukt overeenkomst en herkenning door het uitlichten van een intiem moment. Niet alleen contrast en overeenkomst tussen verschillende culturen is belangrijk in het werk van Freed, ook jong en oud is een vaak belichte combinatie van Freed. In verband met dit album schenkt Freed aandacht aan de jeugd omdat zij volgens Freed de toekomst in handen hebben, in zijn persoonlijke teksten benadrukt Freed vaak de belangrijke positieve rol van de jeugd.

Bert Portier, repatriant uit Indonesië, met zijn zoon Henk en zijn schoonmoeder Cornelia Suzanna Willeboordse-Cevaal

Dit is een foto van de familie Portier die Freed een tijd lang volgde. In dit hele album zijn veel foto's waarop Freed zich richt op kinderen, de jeugd, een terugkerend thema in zijn werk. Hier kijkt de jongste uit de familie Portier direct de camera in, dit is zowel confronterend als humoristisch als intiem. Ook hier laat Freed weer een tegenstelling zien tussen de modern geklede man en de vrouw in kledendracht en verbeeldt Freed letterlijk het kijken naar 'anderen'.


Moeder en dochter

Op deze foto is mevrouw Louise Portier-Wintersteijn met haar dochter te zien. Leonard Freed heeft de familie Portier gevolgd in Zeeland. Hij heeft hen meerdere malen opgezocht om te fotograferen bij (schoon)familie, thuis of op straat. Freed richtte zich in zijn werk enerzijds op onderwerpen als oorlog, revoluties, conflicten, armoede en anderzijds op alledaagse onderwerpen, subtiele, liefdevolle en humoristische momenten. Deze foto laat typisch een moment zien, een hele subtiele, individuele kant van een groter ingewikkeld onderwerp over oorlog, koloniale geschiedenis en migratie.

Het haar van mevrouw Portier wordt verzorgd door haar dochter

Op deze foto is mevrouw Louise Portier-Wintersteijn te zien. Het haar van mevrouw Portier, die met haar negen kinderen uit Indonesië naar Middelburg kwam, wordt verzorgd door haar dochter, mogelijk Henny. Leonard Freed heeft de familie Portier gevolgd in Zeeland. Hij heeft hen meerdere malen opgezocht om te fotograferen bij (schoon)familie, thuis of op straat. Freed richtte zich in zijn werk enerzijds op onderwerpen als oorlog, revoluties, conflicten, armoede en anderzijds op alledaagse onderwerpen, subtiele, liefdevolle en humoristische momenten. Deze foto laat typisch een moment zien, een hele subtiele, individuele kant van een groter ingewikkeld onderwerp over oorlog, koloniale geschiedenis en migratie.

Kookdemonstratie door een Indische dame

Vergelijkbaar met andere foto's in dit album heeft Leonard Freed hier een duidelijk onderscheid gemaakt tussen mensen van verschillende afkomst. Links de vrouw van Indische afkomst, rechts de Nederlandse dames. De aandacht is gericht op twee dames die aandachtig luisteren naar de kookinstructies. Door middel van humor en de aandacht van de fotograaf op het kijken naar elkaar en naar anderen en in deze foto specifiek het leren van anderen wil de fotograaf verschillen laten overschaduwen door herkenbaarheid van situatie. De fotograaf maakt veel gebruik van stereotypen. Zoals hij in dit geval het koken verbindt aan de Indische cultuur.

Mevrouw Portier tijdens een bezoek aan de markt

Op deze foto is links mevrouw Louise Portier-Wintersteijn te zien. Leonard Freed heeft de familie Portier gevolgd in Zeeland. Hij heeft hen meerdere malen opgezocht om te fotograferen bij (schoon)familie, thuis of op straat. Hier mevrouw Portier op de markt in Middelburg. Er bestaat ook een foto van mevrouw en meneer Portier op de markt. Deze is gebruikt bij een artikel in tijdschrift De Spiegel in 1961 en is in het bezit van Spaarnestad Archief Haarlem. Freed heeft op meerder foto's uit dit album vrouwen in klederdracht afgebeeld. Ook in andere series die hij in Nederland maakte. Freed geeft hiermee extra contrast aan bij de ontmoeting tussen verschillende culturen.

Indische en Zeeuwse vrouwen bij de winkel van H. de Koning

Deze afbeelding is door de compositie onder te verdelen in drie delen. Links de oudere dames op de achtergrond en op de voorgrond een jonge modern geklede vrouw. Midden twee lachende jonge meisjes (Judy en Hilda Portier), rechts de in traditionele Zeeuwse kledendracht gestoken vrouwen. Centraal de jonge meiden. Over het terugkerende thema jeugd schrijft Freed: "It is in the youth that changes are expected". Freed gebruikt een diagonale lijn om de drie delen met elkaar te verbinden. Een heel geometrische compositie in de traditie van Magnumfotograaf Henri-Cartier Bresson. In de citaattitel wil Freed ook nog d.m.v. kleding/hoofddeksels van de Zeeuwse vrouwen tegenstelling aanduiden, dit klopt niet. Hieruit blijkt wel dat Freed graag tegenstellingen en contrasten samenbracht in een afbeelding.

Toeschouwers tijdens een feestelijke intocht van de mosselvloot

Deze menigte kijkt naar een intocht van mosselboten, het is een viering van de mosselvangst. Freed heeft de twee indische (of in ieder geval donkere) meisjes vastgelegd terwijl zij apart staan van de menigte. De aandacht gaat uit naar de blikwisseling tussen de meisjes en het derde meisje van rechts. Freed bezocht geregeld de provincie Zeeland, soms bezocht hij speciaal de familie Portier, ook te zien in dit album, maar hij fotografeerde ook het straatleven. Freed bezocht verschillende provincies waar zijn aandacht veelal uitging naar traditionele kledendracht, het vissersleven of andere 'eenzame' beroepen. In de titel/beschrijving legt Freed de aandacht op de traditionele Zeeuwse kledendracht, terwijl de foto is ondergebracht in serie 'Indonesians in Holland', zoals alle foto's in dit album. Hieruit valt op te maken dat Freed niet heel gericht aan een verhaal werkte.

Vriendinnen Leony van Alphen en Henny Swaanswijk schommelen aan de boomtakken in de tuin van het huis van de familie Van Alphen
Het meisje links op de foto is de op 7 augustus 1946 in Batavia geboren Leony van Alphen. Zij was op 20 november 1950 in Nederland gearriveerd met de Asturias, een Australische boot. De foto is genomen op de Oude Bergerweg 2 in Bergen (Noord-Holland), in de tuin van het huis dat de familie van Alphen huurde. Het rechtermeisje is een dochter van Lucebert: Henny Swaanswijk. Leonard Freed heeft verschillende foto's van Lucebert en zijn gezin gemaakt. Deze foto's zijn onderdeel van het thema 'kunstenaars' dat Freed in Amsterdam maakt. In deze foto komen dus, waarschijnlijk toevallig, twee thema's samen. Lucebert kende Freed via zijn vriendenkring. De serie foto's van Lucebert zijn onderdeel van de collectie van het Nationaal Archief te Den Haag.

Kinderen, onder wie die van Lucebert, spelend in het huis van de Indische familie Van Alphen

Op deze foto is links Jenny van Alphen te zien, geboren op 18 mei 1942 in Batavia. Het kleine meisje met blond haar is Maya Swaanswijk, het jongetje Boujan Swart. Op de achtergrond staat Leony van Alphen (geboren in Batavia, 7 augustus 1946) met haar vriendin Henny Swaanswijk, evenals Maya een dochter van Lucebert. De foto is genomen in de slaapkamer van Leony op de Oude Bergerweg 2 in Bergen (Noord-Holland). Leonard Freed heeft verschillende foto's van Lucebert en zijn gezin gemaakt. Deze foto's zijn onderdeel van het thema 'kunstenaars' dat Freed in Amsterdam maakt. In deze foto komen dus, waarschijnlijk toevallig, twee thema's samen. Lucebert kende Freed via zijn vriendenkring. De serie foto's van Lucebert zijn onderdeel van de collectie van het Nationaal Archief te Den Haag.

Meisje dat werd geboren op Ambon en met haar familie naar Nederland is gerepatrieerd, waar ze is verloofd met een typisch Nederlandse blonde jongen

Deze foto is vermoedelijk gemaakt in het woonoond Almere in Huizen. De afdruk is een uitsnede, niet een gehele afdruk van het negatief. Een uitsnede is uitzonderlijk omdat dit bij het fotoagentschap Magnum niet werd toegestaan. Alle afdrukken die Freed maakte na toetreding tot Magnum laten de negatiefrand zien, een bewijs dat de afdruk is gemaakt van het hele negatief. Magnum stelde deze voorwaarde omdat de fotograaf in staat moest zijn om op het moment zelf de juiste opname te maken, de juiste compositie, afstand. Een uitsnede werd gezien als vorm van bewerking.

Indische jongens met Hollandse meisjes op de kermis


Verliefd stel

Dit jonge stel stond op het punt te gaan trouwen. Freed heeft hen een tijd gevolgd en veel foto's van hen gemaakt tot aan de bruiloft. bijschrift op foto met verwante voorstelling in het Spaarnestad Archief te Haarlem (origineel in Duits geschreven door Brigitte Freed) 'Indische Nederlanders''Joyce en haar vriend Wim ontmoeten elkaar in een café in Den Haag. 's Avonds gaan zij dan samen dansen of naar de bioscoop.' De afbeelding op deze foto werd gebruikt op de cover van het tijdschrift Moesson (toen Tong Tong) in 1961. De foto is niet teruggevonden in hun archief, wel de publicatie die werd hergebruikt voor een 'Wie is Wie' oproep in het tijdschrift Moesson in 2009.

Joyce en Wim, een jong stel uit Den Haag
Dit jonge stel stond op het punt te gaan trouwen. Freed heeft hen een tijd gevolgd en veel foto's van hen gemaakt tot aan de bruiloft. Uit verwante foto's blijkt dat het hier gaat om Joyce en Wim. Deze foto is gemaakt bij Freed thuis in Amsterdam. Rechtsachterin is een beeldje van Freed's bevriende kunstenaar Shinkichi Tajiri te zien.

Bruidspaar, beiden geboren op Ambon, tijdens het verlaten van het stadhuis

Op deze foto is een bruidspaar te zien, beiden geboren op Ambon, tijdens het verlaten van het stadhuis. De bruidskinderen werden geboren in de omgeving van Amersfoort. Uit de contactsheets is op te maken dat Leonard Freed dit echtpaar een tijd heeft gevolgd. De dagen voorafgaand aan de bruiloft, bij familie thuis en de hele dag van de bruiloft. Dit is de enige foto die is afgedrukt. Op deze foto is weer duidelijk de ene cultuur/afkomst te zien naast de andere. Dit komt door de duidelijke scheiding tussen de Nederlandse mensen die naar het bruidspaar kijken en het Ambonese echtpaar dat naar buiten loopt. Freed belicht met deze foto het kijken naar 'anderen' heel letterlijk. De overeenkomst, overlap of herkenning wordt mogelijk door de westerse kleding van het bruidspaar en de bruidskinderen. De foto is nog symbolischer op te vatten; de 'nieuwe' Nederlanders komen de kijker tegemoet en lopen vooruit, de kinderen voorop. Een nieuwe toekomst. In de Freed's beschrijvingen wordt vermeld dat het om een christelijke bruiloft gaat. De bruid werkte in een ziekenhuis en de toekijkende vrouwen zijn haar vrienden.

Pas getrouwd
Dit jonge stel stond op het punt te gaan trouwen. Freed heeft hen een tijd gevolgd en veel foto's van hen gemaakt tot aan de bruiloft. bijschrift op foto met verwante voorstelling in het Spaarnestad Archief te Haarlem (origineel in Duits geschreven door Brigitte Freed) 'Indische Nederlanders''Joyce en haar vriend Wim ontmoeten elkaar in een café in Den Haag. 's Avonds gaan zij dan samen dansen of naar de bioscoop.' Een foto met verwante voorstelling werd gebruikt op de cover van het tijdschrift Moesson (toen Tong Tong) in 1961. De foto is niet teruggevonden in hun archief, wel de publicatie die werd hergebruikt voor een 'Wie is Wie' oproep in het tijdschrift Moesson in 2009.

Mensen wachten voor het Centraal Station op de tram, onder hen postbodes die de brievenbussen op de trams legen

Uit de beschrijving van Freed blijkt dat hij de Indische postbode op deze foto een tijd heeft gevolgd terwijl hij aan het werk was. Interessant aan de foto is dat er een andere foto is in het archief van Freed/ Magnum, vergelijkbaar maar dan zonder de Indische man, een klein stuk naar links genomen. De bijna identieke foto werd gebruikt in het boek 'Amsterdam, the Sixties'. Dat Freed niet deze foto, maar de andere gebruikte voor publicatie laat zien dat hij (zeker op latere leeftijd) voorrang gaf aan een sterke compositie i.p.v. aan het verhaal.

Mijnwerkers dalen af in een Limburgse kolenmijn

Uit de beschrijvingen van Freed van dit album: "Heerlen, Limburg, Indonesians go to work in coal mines. It is hard work because they are small people."

Mijnwerkers dalen af in een Limburgse kolenmijn

Uit de beschrijvingen van Freed van dit album: "Heerlen, Limburg, Indonesians go to work in coal mines. It is hard work because they are small people."

Een Molukse vrouw van een mijnwerker met haar tiende kind

Het stel kwam net getrouwd van de Molukken naar Nederland in 1951.

Arbeiders
Deze foto is veel later gemaakt dan de andere foto's uit dit album. De foto is dan ook waarschijnlijk later toegevoegd aan dit thema. Aan de hand van beschrijvingen van Freed zijn dit of staalwerkers in Limburg of fabriekswerkers in Eindhoven. Freed was in 1966 veel in Baarlo om bevriende kunstenaar Shinkichi Tajiri te fotograferen, het is goed mogelijk dat hij onderweg de foto maakte en later onderbracht in het thema 'Indonesians in Holland'.


Arbeiders in de controlekamer van een chemische fabriek


Joodse besnijdenisceremonie, "Bris"

Deze foto is later aan de serie 'Indonesians in Holland' toegevoegd. De foto werd in 1958 gemaakt toen Freed werkte aan het boek 'Joden van Amsterdam'. De twee thema's komen hier samen.

Verpleegsters werkzaam in een bejaardentehuis, beiden geboren in Indonesië en enige jaren geleden naar Nederland gerepatrieerd met hun families

Deze foto is gemaakt tijdens een bezoek aan een bejaardentehuis / verzorgingstehuis in Zwolle. Over de ouderen schrijft Freed in zijn beschrijvingen van deze serie: "For many of the old people Holland is too cold and they will soon die." En: "Home for the aged and sick Indonesian, it is found better to keep the old together." Een foto met verwante voorstelling werd gebruikt in: - Wassenaar-Jellesma, Mr. H.C., 'Van Oost naar West. Relaas van de repatriering van 1945 tot en met 1966', 'sGravenhage 1969 als illustratie bij het hoofdstuk 'Bejaarden'. Ouderen is een groot en terugkerend thema in het werk van Freed. In tegenstelling tot de gerelateerde foto (referentienummer 15) verwijst Freed in de citaattitel van deze foto wel naar de afkomst van de afgebeelde personen.

Verpleegsters werkzaam in een bejaardentehuis, beiden geboren in Indonesië en enige jaren geleden naar Nederland gerepatrieerd met hun families
Deze foto is gemaakt tijdens een bezoek aan een bejaardentehuis / verzorgingstehuis in Zwolle. Over de ouderen schrijft Freed in zijn beschrijvingen van deze serie: "For many of the old people Holland is too cold and they will soon die." En: "Home for the aged and sick Indonesian, it is found better to keep the old together." Een foto met verwante voorstelling werd gebruikt in: - Wassenaar-Jellesma, Mr. H.C., 'Van Oost naar West. Relaas van de repatriëring van 1945 tot en met 1966', 's Gravenhage 1969 als illustratie bij het hoofdstuk 'Bejaarden'. Ouderen is een groot en terugkerend thema in het werk van Freed. In tegenstelling tot de gerelateerde foto (referentienummer 15) verwijst Freed in de citaattitel van deze foto wel naar de afkomst van de afgebeelde personen.

Verpleegsters nemen Indische bewoonsters van een bejaardentehuis mee uit wandelen in het park

Aan de citaattitel is met potlood de plaats Zwolle toegevoegd door Brigitte Freed. Uit het krantenartikel 'Heimwee naar Tempo Doeloeh' gepubliceerd in tijdschrift 'De Spiegel' waarbij de foto als illustratie diende, blijkt dit te kloppen. Dit is verpleeg- en verzorgingstehuis Huize Zandhoeve in Zwolle.

Verpleegsters nemen twee Indische bewoners van een bejaardentehuis mee uit wandelen in het park

Deze foto is genomen in een bejaardetehuis/ verzorgingstehuis. Met potlood is de plaats Zwolle toegevoegd door Brigitte Freed Over de ouderen schrijft Freed in zijn beschrijvingen van deze serie: "For many of the old people Holland is too cold and they will soon die." En: "Home for the aged and sick Indonesian, it is found better to keep the old together." Ouderen is een groot en terugkerend thema in het werk van Freed. In de citaattitel verwijst Freed naar het oud zijn en niet naar de afkomst van de afgebeelde personen.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1008


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>