A New Art Fair
Wim van Krimpen, former director of the Gemeentemuseum in The Hague and the Kunsthal Rotterdam, as well as the founder of the KunstRAI in 1984, thought it was about time for a new art fair: "With the reopening of the Rijksmuseum and the Stedelijk Museum, Amsterdam has regained its position as the cultural heart of the Netherlands. What Amsterdam now needs is a fair where quality in an international setting is key and where both, the experienced art connoisseur and the fledgling collector feel at home and make unique discoveries”.
Kunsthal Citroën
The Amsterdam Art Fair will take place from May 27th until and including May 31st 2015 in the Kunsthal Citroën, located in the former Citroën garage at the Stadionplein in Amsterdam. Invited by Wim van Krimpen and Francis Boeske, gallery owner and co-organizer, a varied selection of 40 galleries will participate in this first edition; proudly representing the best of the Dutch contemporary art market.
Amsterdam and Art
After speaking with gallery owners and art lovers Van Krimpen thought the time ripe for a new Amsterdam art fair with its own qualifications: "I want people to be touched by what they see. In a city like Amsterdam, with so many great galleries and prominent art museums and in a moment when a growing number of people are visiting art fairs, the Amsterdam Art Fair can not and should not be missed".
Bouwinvest
Investor Bouwinvest, having recently acquired these venues, offers the possibility to use the Citroën Buildings for temporary initiatives for the promotion of the City of Amsterdam in the field of art, restaurants, sports and culture. Kunsthal Citroën is located in the Noordgebouw- the former car showroom.
Na 83 jaar verdwijnt Citroën van het Stadionplein
Nieuwe Amsterdam Art Fair doet er direct toe
Door SANDRA SMALLENBURG 28 MEI 2015
Het kan dus wel: in een paar maanden tijd een nieuwe kunstbeurs uit de grond stampen die er direct toe doet. In de voormalige Citroëngarage aan het Stadionplein ging gisteren de eerste editie van de Amsterdam Art Fair van start, een initiatief van oud-museumdirecteur Wim van Krimpen. Zo’n drie maanden geleden benaderde hij samen met galeriehoudster Francis Boeske veertig van de beste Nederlandse galeries, onder wie Fons Welters, Annet Gelink, Upstream en Ron Mandos. Allemaal zeiden ze direct ja.
Beeldende kunst Amsterdam Art Fair. T/m 31 mei in Kunsthal Citroën, Stadionplein 24, Amsterdam. Inl: amsterdamartfair.nl ●●●●○
Het is een beetje pesterig dat Van Krimpen, die in 1985 de oprichter was van de KunstRAI, zijn nieuwe beurs op precies dezelfde dag opent. Aan de andere kant: grote kunstbeurzen als Art Basel en de Armory in New York hebben in hun kielzog altijd veel alternatieve beurzen getrokken. Amsterdam is groot genoeg voor twee kunstbeurzen. Het drukst was het gisteren in ieder geval in de Citroëngarage. Daar stonden voor de opening lange rijen voor het door Jan Wils ontworpen rijksmonument.
De entree van de beurs, via de hellingbaan waarover vroeger de auto’s naar de showroom gereden werden, is meteen raak. Daar staan in de oude parkeervakken vijftig sculpturen van voornamelijk Nederlandse kunstenaars. BEELD, zoals deze gelegenheidsexpositie heet, geeft een aardig overzicht van de recente beeldhouwkunst, met werken van Zeger Reyers, Rik Smits, David Bade en Eelco Brand. Gabriel Rolt wist twee mooie sculpturen van de Britse broers Jake en Dinos Chapman te bemachtigen, een soort parodieën op tribale kunst, die ieder ruim 115.000 Britse pond moeten opleveren. Nu staan ze als poortwachters opgesteld achter het glas in het voormalige kantoortje van de garage. Zie ook ...
Amsterdam Art Fair by NIEK HENDRIX27/05/2015
Amsterdam is groot genoeg voor twee kunstbeurzen
Onbekende foto's Van der Elsken ...
Robby Müller Santa Fe, New Mexico, 1985
Ed van der Elsken België (Twins), 1968
Boven, in de oude showroom, is op de oogverblindend witte tegelvloer een ruim en overzichtelijk parcours uitgezet. De presentatie van Galerie Wit, direct bovenaan de hellingbaan, is een sterke binnenkomer. Daar is een solopresentatie te zien van herman de vries, de kunstenaar die Nederland deze zomer vertegenwoordigt op de Biënnale in Venetië. Zijn serie ‘random objectivations’ uit 1966, witte reliëfs met schijnbaar lukraak geplaatste blokjes, is een werk waarvan je hoopt dat het in een museum terechtkomt. Even verderop toont Akinci een andere ster uit de Biënnale, de Russische kunstenares Gluklya. De voorstudies voor de demonstratiekleding die ze in Venetië laat zien, zijn hier te koop voor slechts 1200 euro.
Amsterdam Art Fair laat ermee zien dat de beurs hoog mikt en aansluiting heeft met wat er in de internationale kunstwereld gebeurt. De kwaliteit van de aangeboden kunstwerken is hoog, er is weinig ruis. Galerie Tim Van Laere, de enige Vlaamse deelnemer, brengt nieuw werk van de internationale sterren Anton Henning en Jonathan Meese. In de stand ernaast, van Grimm, hangt een schilderij van de Duitse topschilder Matthias Weischer. Het werk van de jonge, populaire Belgische tekenaar Rinus Van de Velde is zelfs op twee plekken te koop.
Op de tweede verdieping is de sfeer nog informeler. Daar geen blinkende tegels of systeemplafond, maar een betonnen vloer en nog wat los geparkeerde auto’s. Hier vind je ook de lange rijen tafels en de moestuin van het tijdelijke restaurant van Hotel de Goudfazant. Het oogt allemaal rauw, stads, on-Nederlands hip. Alle deelnemers zijn opgetogen: op welke andere beurs kun je met je auto je stand binnenrijden om je kunst uit te laden? Van Krimpen voorziet met zijn pop-upkunstbeurs duidelijk in een behoefte. De Citroëngarage zal straks verbouwd en verhuurd gaan worden. Het is te hopen dat de Amsterdam Art Fair dan elders in de stad weer opduikt.
Een versie van dit artikel verscheen op donderdag 28 mei 2015 in NRC Handelsblad.
Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Media BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.