Rock ‘n roll wedstrijd op de radio in 1957
Fragment OVT 9 februari 2003 uur 1 (7,5 min.)
Het programma ‘Idols’ is een succesvolle formule. Ook in 1957 hadden ze dat principe al door. Op 9 februari organiseerden een filmmaatschappij en een platenzaak Nederlands eerste rock ’n roll wedstrijd in Hotels Krasnapolsky in Amsterdam, die op de radio werd uitgezonden. De aanleiding was de première van de film ‘Don’t knock the rock’ van Bill Haley. Wim Booker was (samen met Rita van Braak) de winnaar. Mathijs Deen spreekt met hem. Met geluidsfragment van de uitzending van 1957.
Behrens, Herbert / Anefo
Na de Fotovakschool begon Herbert Behrens in 1951 als jongste bediende bij het Amsterdamse fotopersbureau Anefo. Zes jaar later vertrok hij naar Rotterdam om voor dit zelfde persbureau een bijkantoor te stichten. Uiteindelijk besloot Behrens als zelfstandig persfotograaf te gaan werken, met Wim Consenheim in de periode 1965-1968 als compagnon. Voor een persfotograaf bewoog hij zich in de jaren zestig en zeventig - mede door zijn eerste echtgenote, de latere modeontwerpster Fong Leng - in ongebruikelijke kringen. Zo had hij veel belangstelling voor beeldende kunst. In de beginjaren van de happening documenteerde hij in 1967 onder meer hoe de Japanse kunstenares Kusama de naakte kunstenaar Jan Schoonhoven beschilderde. In hetzelfde jaar maakte hij opnames voor de film 'Professor Columbus' van de Duitse regisseur Rainer Erler met hippies en een naakte Phil Bloom. Deze vonden hun weg naar het fameuze, slechts in kleine kring bekende Haagse tijdschrift 'Tiq'.
Met een voorkeur voor alternatieve circuits fotografeerde hij regelmatig bekende artiesten in de bar van Hilton Hotel Rotterdam. Opnamen in kleur en zwart-wit getuigen van zijn aanwezigheid bij het Kralingse popfestival van 1970. Hoewel geen echt voetballiefhebber, maakte hij daarnaast naam als sportfotograaf. Vanaf eind jaren zestig volgde hij vooral de verrichtingen van de legendarische Coen Moulijn met het destijds succesvolle Feyenoord. Deze foto's verschenen onder meer in Sport Express.
Na enkele jaren in een commune in Werkendam te hebben gewoond, vertrok Behrens in 1974 naar Frankrijk. Dromend van een alternatief vakantieoord gaf hij het fotograferen grotendeels op. Teruggekeerd in Nederland was hij vanaf 1975 actief als docent fotografie bij verschillende creativiteitscentra in Amsterdam en Groningen en gebruikte de fotografie zelf vooral als artistiek uitdrukkingsmiddel.
Kees Scherer (1920-1993) startte na de bevrijding als freelance fotograaf en kreeg bekendheid met reportages over de Watersnoodramp (1953) en de Hongaarse opstand (1956). Hij nam met collega Bram Wisman het initiatief tot de oprichting van World Press Photo, publiceerde jarenlang in Margriet en Avenue en maakte fotoboeken, waaronder het opvallende 24 Uur Amsterdam (1957) en Hier is New York (1960). Scherer was een meester van het licht. Zijn creatief gebruik van tegenlicht en strijklicht in zijn zwart-witfotografie werd menigmaal geroemd. Een tweede element in zijn fotografie was de compassie met de mensen op straat. Kees Scherer was verslaafd aan de straat en verknocht aan de stad, niet alleen aan Amsterdam maar evenzeer aan Londen, Parijs of New York. De MAI-publicatie Holland zonder haast. Foto’s van Kees Scherer (2004) laat dit treffend zien. Zijn archief omvat enige honderdduizenden negatieven en kleurendia's. De tweejaarlijkse Kees Schererprijs, voor het beste fotoboek, wordt sinds 1993 uitgereikt door de Stichting Kees Schererarchief.
Dinsdagavond is in de grote zaal van Krasnapolsky de finale van het Rock & Roll-Kampioenschap 1957 gehouden. De titel is in de wacht gesleept door Wim Booker en Rita van Braak uit Amsterdam die we hier in de finale in wonderlijke actie zien.