6 etudiants randonneurs de la Gerrit Rietveld Academie d'Amsterdam photographient le sentier de Grande Randonnee 6 door Rineke Dijkstra (Fotograaf) Andere auteurs: Barend van Herpe Ludo van Arem, Andree Lamoth jr, Martin Rijpstra, Bart Sorgedrager (Fotograaf) Gerrit Rietveld Academie Read more |
Image creating duo since 1996.
Barend van Herpe (1956) studied photography at the Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam and later taught here and at the Fotoakademie, also in Amsterdam.
Annemarie van der Heijden (1962) took a degree in fashion design from the Gerrit Rietveld Academie and later founded ModaMas, through which she organized many theatrical fashion shows, combining art, fashion and performance.
Today Barend and Annemarie focus on carefully staged portrait photography, both in commission and their own projects.
Ludo van Arem heeft na zijn studie aan de Amsterdamse Rietveld Academie een aantal jaren samengewerkt met gevestigde fotografen als Ed Suister en Jan van der Woning.
Sinds 1992 is hij actief als zelfstandig fotograaf. Hij doet opdrachten voor bedrijven en instanties en hij maakt vrij werk.
Kenmerkend voor hem is dat hij zich goed in kan leven en daardoor is hij in staat te werken in diverse werelden in de profit zowel als in de not-for-profit. Onder zijn opdrachtgevers bevinden zich bedrijven als Reed Elsevier, Bouwmaat Hout- en bouwmaterialen), Stiho (Hout- en bouwmaterialen), Kitsch Kitchen (Vrolijke tassen en veel meer…), Tomeloos (Marketing & Communicatie) en Hoefnagels (Brand- en bedrijfsdeuren), maar ook overheidsinstellingen zoals Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Slotervaart en diverse Amsterdamse scholen. Verder werkt hij voor ideële instellingen zoals Stichting Gered Gereedschap.
Naast zijn commerciële opdrachten maakt hij vrij werk: indringende portretten, grafische landschapsfotografie en eerlijke reisreportages. Hij streeft ernaar dat zijn werk toegankelijk is voor iedereen en dat is terug te zien in de prijs van zijn vrije fotografische werk.
Na mijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam vestigde ik mij in Leeuwarden en ging ik aan de slag als allround reclamefotograaf. Ik specialiseerde me in creatieve portret- en locatiefotografie, met veel aandacht voor licht en beeldbewerking. Daarnaast verzorg ik workshops en trainingen en vervul ik docentschappen.
Bart Sorgedrager behoort tot de fotografen die zich sinds eind jaren tachtig concentreren op boekproducties. Als kenner en verzamelaar van fotoboeken sluit hij bewust aan bij de rijke geschiedenis hiervan in ons land, met name wat betreft de bedrijfsboeken die circa honderd jaar na de Industriële Revolutie als jubileumpublicaties hoogtijdagen beleefden in de periode 1945-1965. Maar door verplaatsing van de industriële productie naar lagelonenlanden hebben de bedrijfs- en gelegenheidsboeken van Sorgedrager vooral bedrijfssluitingen als onderwerp. Naast zijn fascinatie voor sport en met name voetbal, vormt het wel en wee van de sociale woningbouw in Nederland een ander belangrijk onderwerp dat sinds 1994 steeds in zijn oeuvre terugkeert. Ook hierbij heeft hij een scherp oog voor historisch beeldmateriaal van belangrijke fotografische voorgangers. Bart Sorgedrager heeft in de loop der jaren zesentwintig fotoboeken gepubliceerd. Zij hebben inmiddels internationaal de aandacht getrokken, maar genieten door beperkte oplages en gedeeltelijke verspreiding buiten het circuit van de boekhandel in ons eigen land minder bekendheid dan zij verdienen.